Jilt Jansma (Elburg, 1961) is sinds 1992 eerste trombonist van Het Gelders Orkest.

Hij heeft tegelijkertijd trombone Klassiek, trombone Jazz, tenor tuba èn schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium in Zwolle. Daarna heeft Jilt nog het Uitvoerend Musicus diploma klassiek behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij docent George Wiegel. Hij heeft zijn trombonestudie in het buitenland vervolgd bij o.a. Michel Becquet (Parijs/Lyon), Joseph Alessi (New York) en Christian Lindberg (Stockholm).

Jilt is op 6-jarige leeftijd op trompet begonnen in de fanfare waar zijn vader dirigent was.
Na een paar jaar heeft hij de overstap naar de trombone gemaakt. In 1977 kwam hij in het Nationaal Jeugd Fanfare Korps o.l.v. Piebe Bakker naast huidige HGO-collega Dick Bolt te zitten. Van 1981 tot 1986 speelde Jilt mee in de Europese jeugd BigBand “Euro Jazz”. En vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio BigBand:“the Skymasters”.
Jilt heeft in die periode vele internationale Jazz artiesten begeleid, Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander, Georgie Fame, etc. Jilt speelde in het voorprogramma van de laatste Europese tournee van Frank Sinatra. Met cabaretier Seth Gaaikema heeft Jilt vijf keer meegewerkt aan de bekende oudejaarsavondshow. In 1991 werd Jilt eerste trombonist in het Nederlands Balletorkest.

Jilt heeft met diverse Jazz-ensembles vele concertreizen naar het buitenland gemaakt: o.a. 9x Europa tournee, 3x USA-tournee, 2x Azië-tournee, 2x Afrika-tournee.

Naast zijn functie bij HGO is Jilt als docent trombone (klassiek & Jazz) verbonden aan de conservatoria van Groningen, Amsterdam en Arnhem/Zwolle. Als gastdocent gaf hij masterclasses op de conservatoria van o.a. Riga, Lyon, Gotenburg, Dresden, Manchester, Helsinki en Kopenhagen.

Ook op het gebied van de educatie is Jilt actief, hij heeft meegewerkt aan ongeveer 60 muziekboeken van uitgeverij de Haske en is auteur van de succesvolle methode voor blaasinstrumenten speciaal bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar: “Horen Lezen Spelen” Deze vernieuwende methode met het luisteren als vertrekpunt is inmiddels ook vertaald in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Thans werkt Jilt aan de trombone-uitgave van “Easy Steps” (Lesboek/CD/DVD)

Jilt heeft speciaal voor docenten van de muziekschool een genrebrede cursus over het onderwerp Improvisatie ontwikkeld. Via de stichting Kunstfactor uit Utrecht heeft Jilt deze cursus inmiddels op meer dan 40 muziekscholen door heel Nederland gegeven.
Met KCG en EduArt-Gelderland is Jilt nauw betrokken bij het project “Muziek in de Klas” waarbij kinderen vanaf 2011 in de provincie Gelderland in groep 4, 5 & 6 van de basisschool onder schooltijd instrumentaal muziekles kunnen krijgen.

Sinds 2005 is Jilt als kaderlid van vakbond Ntb betrokken bij de Cao-besprekingen voor de orkestensector. In november 2007 werd Jilt voor een periode van vier jaar verkozen tot voorzitter van het bestuur van vakbond Ntb.

Jilt bespeeld een trombone gebouwd door Heinrich Thein in Bremen