De Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. ONFK.
De ONFK vinden plaats in vijf divisies:
5e divisie
4e divisie
3e divisie
2e divisie
1e divisie
Elke divisie heeft een eigen verplicht werk toegewezen gekregen.
Het kampioenschap is verdeeld over 2 dagen en geschiedt per divisie op basis van loting.
Wij doen mee op vrijdag 8 april.
Wij doen voor het eerst sinds jaren weer mee met een ONFK.
We komen uit in de 5e divisie.
Ons verplichte werk is: Cardigan Bay van Jacob de Haan,
We hebben met veel plezier hier aan toe gewerkt, samen met Fanfarekorps Excelsior uit Putten nog een studie dag voorbereid.
hieronder achtergrondinformatie over het stuk.
5e divisie – Cardigan Bay – Jacob de Haan
Het werk Cardigan Bay is een opdracht van de stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen voor haar evenement in 2022. Het is een prachtige kleurrijke compositie geworden en zeer goed speelbaar voor orkesten uit die divisie, zelfs als de bezetting niet geheel compleet is. Het werk is opgedragen aan zijn broer Jan ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag in 2021.
Aan de westelijke kust van Wales ligt Cardigan Bay, in een grote inham van de Ierse Zee. Aan deze baai ligt de kuststad Aberystwyth, waarnaar de bekende hymne genoemd is en waarop deze compositie gebaseerd is. De hymne was in 1876 gecomponeerd door Joseph Parry, destijds professor en hoofd van de afdeling nieuwe muziek van de University College Wales. Aberystwyth was altijd Jacob de Haan’s favoriete hymne uit de 120 Hymns for Brass Band. Hij leerde deze, en nog veel meer hymnes kennen in de periode dat hij als tiener in de brassband van zijn woonplaats Heerenveen ging spelen onder leiding van zijn broer Jan. Cardigan Bay is een afwisselende compositie, die bestaat uit 3 in elkaar overgaande delen. In die 3 delen wordt het thema van Aberystwyth op verschillende manieren verwerkt. In de feestelijke inleiding horen we de kerkklokken van Aberystwyth. Hierna volgt de hymne, die in verschillende klankkleuren wordt voorgesteld. Vervolgens klinkt een snel gedeelte met een karakteristieke krachtige ritmiek, waarin het opwaartse beginmotief van de hymne als rode draad fungeert. In het langzame tussendeel staat een trompet/cornet-solo centraal die de melodie van de hymne ritmisch en melodisch varieert en in majeur klinkt. Dit expressieve deel gaat over in een marstempo, waarin wederom het beginmotief van de hymne zich manifesteert, maar nu eveneens in majeur. De compositie wordt ceremonieel en feestelijk afgesloten met een Marcia Cantabile waarvan het thema een variant is van de hymne.
{facebook}https://www.facebook.com/onfknl/videos/389604889674932/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C{/facebook}